Jeg er en ung voksen, og jeg har hæmofili

Jeg er en ung voksen, og jeg har hæmofili

Jeg er en ung voksen, og jeg har hæmofili

De år, hvor man går fra teenager til at være en ung voksen, er nogle af de vigtigste og mest spændende i hele livet. Man afslutter skolen, flytter hjemmefra og starter en ny tilværelse som et stærkt og uafhængigt menneske væk fra den trygge familie og hjemmet, hvor man er vokset op. Og i takt med, at man bliver ældre, vokser ansvaret også. Det er et spændende tidspunkt i livet, og for personer med hæmofili kan det også være nervepirrende. Så mange nye begyndelser, og så skal man samtidig til at styre sin hæmofili helt på egen hånd. Sådan behøver det bare ikke at føles! Med den rette støtte og viden kan rejsen gennem ungdomsårene være præcis lige så fantastisk, eventyrlig og dannende, som du ønsker, at den skal være.

du har styringen

Én ting ændrer sig, når du bliver ældre – du skal tage ansvar for din hæmofili. Det giver en enorm følelse af selvstændighed, men det kan også virke skræmmende. Du skal til at tage dig af alle de daglige gøremål som ”voksen”, og du skal helt selv tage vare på din sundhed og din behandling. Du tager nu selv dialogen med dit sundhedsteam, og du skal huske dine aftaler, bestille medicin og føre logbog over din behandling. Det kan virke overvældende til at begynde med, men med tiden bliver det bare en del af din nye livsstil, og det bliver en dagligdags rutine, præcis som at rydde op i køkkenet!

unge

 

 

frigørelse

Find din egen måde 

 

Det kan være en udfordring som teenager og ung voksen at have hæmofili. I den fase af livet kan alle kravene føles overvældende – behandlingsplaner, injektioner, sociale udfordringer, planlægning og pres fra familien. Men så slemt er det heller ikke. Lige nu handler livet om at stå på egne ben og finde den rette balance mellem beskyttelse og muligheder.

 

Vær åben 

 

Det er fuldt forståeligt, hvis du ikke har særligt meget lyst til at stå over for en gruppe af venner eller din klasse og deklarere, at du har hæmofili. Men samtidig er det vigtigt at huske, at i modsætning til dine første skoleår, så er det noget helt andet, nu hvor du er ældre. Dine jævnaldrende medstuderende eller kolleger er mere modne og forstående end kammeraterne, da du var yngre, og højst sandsynligt er de mere åbne og støtter dig i din situation. Giv det en chance!

sex

Lad os lige slå det helt fast – sex er en sund og helt naturlig ting for personer med hæmofili, fuldstændig som for alle andre. Når det er sagt, så har du sikkert nogle spørgsmål om sex og din sygdom. Måske har du ikke lige lyst til at snakke med dine forældre om det, men det er vigtigt, at du finder en person, du er tryg ved, og som kan svare på de spørgsmål, du har. Det kan være din læge eller en anden person i dit sundhedsteam.

Når du møder en, du holder af, og du ikke rigtig kan finde ud af, hvordan og hvornår du skal fortælle om din hæmofili, så er der en vigtig ting, du skal huske: Det er helt op til dig! Du kan starte med at stille dig selv nogle helt grundlæggende spørgsmål: Ville jeg gerne vide det, hvis det var omvendt? Kan jeg tage emnet op på en naturlig måde? Kan jeg forklare om min sygdom og besvare de spørgsmål, der måske kommer?
Det er sikkert ikke nemt, men oftest er det bedst at få aflivet myterne og fortælle folk om hæmofilien – og måske om din særlige situation og behandlingsplan. Hvis det er den rigtige partner, du har fundet, vil han eller hun også vise forståelse og støtte dig.

Det bedste råd, når det handler om sex og hæmofili, er at finde en i dit netværk af personer med hæmofili, enten på internettet eller en, du kender, som er nogle år ældre end dig. Du kan spørge til deres erfaringer med at håndtere sådan en situation. Der er god sandsynlighed for, at de meget gerne vil dele ud af deres erfaringer!

Klik her for at læse mere om de mange muligheder for at få et godt liv med hæmofili.

 

NP-24294