Arbejdsliv

Hvis du drømmer om det, så gør det 

Hvis du drømmer om det, så gør det 

“Hvad vil du være, når du bliver voksen?” Det spørgsmål har vi nok alle fået som barn. Og selvom det ikke er realistisk for en person med hæmofili at blive astronaut, så er der i dag mange muligheder, som før var utænkelige.

Vi kan takke den moderne medicin for udviklingen inden for behandling af hæmofili og de mange karriereveje, der åbner sig. Tidligere indebar hæmofili jævnlige og uforudsigelige blødninger og perioder med indlæggelse, og det gjorde nogle karriereveje umulige. Det betød forståeligt nok, at mange forsøgte at skjule deres sygdom. Det er noget helt andet i dag – verden er åben for dig!

Skal du fortælle om sygdommen?

Skal du starte på nyt job? Så går du sikkert og overvejer, om du skal fortælle din arbejdsplads om din hæmofili. Det gode svar er – det er helt op til dig.  

Hvis du har sygdommen i mild grad, og du ved, at det ikke kommer til at påvirke dit arbejde, så kan du vælge at undlade at fortælle det til en start. Når du er kommet godt på plads i jobbet, får du måske lyst til at fortælle kollegerne om det, så de også kan få mere at vide om sygdommen, og hvad den betyder for dig.

Hvis du mener, at din hæmofili kommer til at indvirke kraftigt på dit nye job, så er det en god idé at overveje, om det er det rette job for dig. Det kan være en god idé at tale med dit sundhedsteam om det, så de kan rådgive dig og støtte dig i din beslutning.

arbejde

 

 

Hvilke rettigheder har jeg?

Helt grundlæggende: Det er ulovligt, hvis en arbejdsgiver udsætter dig for diskrimination på baggrund af din hæmofili.

Rekrutteringsmedarbejderne kan i nogle tilfælde stille spørgsmål om sundhed og eventuelle handicap, men udelukkende for at afgøre, om du vil være i stand til at løse de opgaver, der er afgørende for jobbet. Så hvis du søger job i et callcenter, bør du ikke skulle svare på spørgsmål om din sygdom. I nogle lande må arbejdsgiverne ikke spørge, om du har et handicap, og du er ikke forpligtet til at fortælle noget om din hæmofili (medmindre det har direkte betydning for udførelse af arbejdet).

Rettigheder og regler er forskellige fra land til land, og du skal sørge for at sætte dig ind i lovgivningen der, hvor du befinder dig.

Hvilke muligheder har jeg?

Forebyggende (profylaktisk) behandling giver i dag personer med hæmofili mulighed for at vælge en karriere inden for byggeri og arbejde med tunge maskiner, hvilket man tidligere opfattede som umuligt. Udviklingen inden for behandling af hæmofili har banet vejen for, at du kan vælge fag og arbejdsmiljø, som tidligere var uden for rækkevidde.

Det er afgjort en positiv udvikling, men du skal altid være bevidst om, at din hæmofili indebærer en række risici. Nogle professioner er stadig ikke mulige, men hvis din behandling og dermed din risikoprofil bliver styret korrekt, bør det næsten kun være din fantasi, der sætter grænser for, hvilket job du kan gå efter.

Med en åben indstilling og lidt god vejledning fra dit netværk, så er det absolut muligt for dig at gå efter drømmejobbet.

arbejde

 

 

NP-24294